Fem stærke projekter indstillet til Verdensmålspris

Nyhed

Årets indstillede projekter til Verdensmålsprisen spænder bredt – fra mindre deponering og mere genbrug til bedre jobs og visionære måder at tænke genbrugsstationer på.

Nu kan alle indstillede projekter til Brancheforeningen Cirkulærs Verdensmålspris afsløres – og igen viser spredningen i initiativernes temaer, at den kommunale affaldssektor er garant for innovative og cirkulære visioner.

I alt er fem projekter blevet indstillet:

  • AffaldPlus: Forsøg med genanvendelse af eternit
  • Kredsløb: Den selvbetjente nærgenbrugsstation
  • renosyd: Værdicentralen – mere genbrug, bæredygtig indsats og social succes
  • Vejle Kommune: RessourceCenter Vejle – Vejles grønne fyrtårn
  • Vestforbrænding: Genbrug af toiletter og håndvaske.

Prisen uddeles til Brancheforeningen Cirkulærs årsmøde Affald 2024 den 22. maj i Aarhus. Inden da vil feltet blive snævret ind til tre endeligt nominerede kandidater. Til selve årsmødet vil deltagerne stemmer om, hvem der skal have prisen og modtage Verdensmålspokalen.

Herunder kan du læse et resume af de indstillede projekter, og downloade yderligere information og beskrivelser – som er god inspiration til hele branchen.

Asbestfrit eternit - sortering hos AffaldPlus

 

AffaldPlus: Forsøg med genanvendelse af eternit

AffaldPlus er indstillet til Verdensmålsprisen sit forsøg med genanvendelse af eternit. Projektet har til formål at genanvende asbestfrie eternitplader til nye betonprodukter som afskærmning og trafikchikaner, fremfor at deponere dem.

Initiativet er blevet implementeret på AffaldPlus' genbrugspladser i Næstved og Ringsted, hvor der blev opsat specifikke containere til indsamling af eternitplader produceret efter 1988. Efter en nøje dokumentationsproces og godkendelse fra medarbejderne er eternitten sendt til Recycon Recycling A/S for nedknusning og genanvendelse.

I 2023 førte dette forsøg til, at 50 tons eternit blev genanvendt, hvilket udgjorde 40% af den samlede mængde eternit- og asbestaffald. Økonomisk resulterede initiativet i en besparelse på 400 kr. pr. ton eternit, der blev genanvendt. Projektet har vist sig så succesfuldt, at det vil blive implementeret på AffaldPlus' otte største genbrugspladser i maj 2024, så mere eternit nu genanvendes i stedet for blot at blive nedgravet.

 

Kredsløbs nærgenbrugsstation ved Godsbanen i Aarhus

 

Kredsløb: Den selvbetjente nærgenbrugsstation

Kredsløb er indstillet for nærgenbrugsstationen ved Godsbanen i Aarhus C. Den omdefinerer genbrugsoplevelsen ved at være en multifunktionel, bynær facilitet, som gør genbrug og genanvendelse tilgængelig og attraktiv for midtbyens beboere.

Den er selvbetjent med MitID, åben alle dage, og understøtter cirkulær økonomi gennem en række tilbud som bytte af indbo, lån af værktøj, og reparationstjenester i samarbejde med lokale små-virksomheder og foreninger. Nærgenbrugsstationen ligger i et butikslokale, og er selv bygget af og indrettet med genbrugsmaterialer og genanvendt affald indsamlet på Kredsløbs andre genbrugspladser.

Siden åbningen i juli 2023 har stationen vist positive resultater med høj brugeraktivitet og kundetilfredshed uden rod og misbrug, hvilket indikerer en vellykket implementering af automatisering og digitalisering i driftsprocesser. Nærgenbrugsstationen adresserer samtidig de særlige udfordringer ved affaldshåndtering i urbane områder.

renosyds genbrugsbutikker i skanderborg og odder

 

renosyd: Værdicentralen – mere genbrug, bæredygtig indsats og social succes

renosyd er indstillet for sit arbejde på flere bundlinjer gennem sine to genbrugsbutikker Værdicentralen Skanderborg og Værdicentralen Odder. De spiller nemlig også en vigtigt social rolle. Værdicentralen kombinerer salg af genbrugsvarer med praktik- og afklaringsforløb for borgere, der står uden for arbejdsmarkedet. De får hjælp til at opnå jobfærdigheder og sluses tilbage på arbejdsmarkedet.

På den sociale bundlinje har over 35 personer årligt været gennem jobafklaringsforløb i Værdicentralen, som samtidig tilbyder meningsfyldte jobs i øvrigt, herunder flexjob med skånevilkår, samt jobs for ungarbejdere. Denne indsats demonstrerer et effektivt samarbejde mellem renosyd og kommunernes jobcentre – og er en stor, men nogle gange overset effekt.

På den grønne bundlinje har Værdicentralen i 2023 sikret genbrug af 600 tons genstande og genereret en omsætning på over 5,5 mio. kroner. Seneste initiativ er ’Too good to throw’, hvor de få ting, der ikke kan sælges, gøres gratis tilgængelige.

Vejle RCV set fra luften

 

Vejle Kommune: RessourceCenter Vejle – Vejles grønne fyrtårn

Vejle Kommunes nye ressourcecenter (RCV) er indstillet, da verdensmålene har indgået som aktive parametre i byggeriet. Projektforslag og -tilbud blev bl.a. bedømt efter i hvor høj grad verdensmålene var relevante og kunne indarbejdes i byggeriet.

RCV kombinerer derfor genbrug og ressourcehåndtering med uddannelse og formidling bl.a. via Læringsbroen, hvor besøgene fra platforme i produktionshallerne kan se affaldets vej; samt Laboratoriet, hvor der er reparationsudstyr og mulighed for workshops og samskabelsesprocesser. 

RCV er derudover den første containerfri genbrugsplads i Danmark, og et udendørs byggemarked og en genbrugsbutik giver mulighed for materialebytte og -genbrug.

Administrationsbygningen er DGNB Guld-certificeret med hjerte, som indikerer særlig omtanke for et sundt arbejdsmiljø. RCV er bygget efter cirkulære principper, med brug af genbrugsbeton- og asfalt, fejlproducerede overskudsvinduer, genbrugte døre og armaturer, cirkulære facadeplader samt solceller og sedumtag.

Indsamling af toiletter til genbrug på Høje Taastrup Genrbrugsplads

 

Vestforbrænding: Genbrug af toiletter og håndvaske

Vestforbrænding er indstillet for sit arbejde med direkte genbrug af toiletter og håndvaske. Fra sin begyndelse i juni 2023 på Høje-Taastrup Genbrugsstation er indtil videre mere end 100 toiletter og 250 håndvaske blevet indsamlet til genbrug, hvilket er en betydelig mængde for en type badeværelsesprodukter, der trods alt sjældent udskiftes. Efter nøje sortering sendes disse til Jensen Genbrug for kvalitetstjek og videresalg, hvilket understøtter Vestforbrændings eget mål om at genbruge 30.000 tons affald inden 2030.

Projektet har også god økonomisk værdi, da sanitetsaffald er blandt de dyreste at behandle inden for byggeaffald. Sidst men ikke mindst er CO2-besparelsen stor. For hver ton genbrugt sanitetsaffald spares der 2,8 tons CO2, da sanitet er energitungt at producere.

Succesen med forsøget har været stor, og derfor udvides indsamlingen til fem genbrugspladser i 2024, med det ultimative mål om implementering på alle Vestforbrændings 23 genbrugsstationer i 2025.

Kontakt

Niels Toftegaard
Kommunikationschef
2633 0462