ARGO

ARGO er et I/S affaldsselskab, der behandler affald for borgere og virksomheder i ni sjællandske kommuner.

ARGO står for Affad, Ressourcer, Genbrug og Overskud. I ARGO hjælper vi dig med at genbruge og genanvende dit affald. Det affald, som ikke kan genanvendes, bliver energiudnyttet som CO2-venlig, grøn energi.

ARGO er et I/S affaldsselskab, der behandler affald for borgere og virksomheder i ni sjællandske kommuner. Selskabets primære opgave er at sikre, at affald omdannes til ressourcer. Vi prioriterer genbrug før genanvendelse før energiudnyttelse før deponering. Mest muligt affald skal genbruges og genanvendes, og energiudnyttelsen skal ske miljømæssigt forsvarligt og med størst muligt udbytte i form af el og fjernvarme.

ARGO er ejet af ni kommuner på Sjælland: Greve, Holbæk, Kalundborg, Køge, Lejre, Odsherred, Roskilde, Solrød og Stevns kommune. Samlet set servicerer vi knap 400.000 borgere og 20.500 erhvervsvirksomheder.

Genanvendelse

ARGO driver genbrugspladser for Kalundborg, Lejre, Køge, Stevns og Roskilde kommuner. Pladserne drives efter et fælles koncept. De 14 genbrugspladser har i 2013 haft ca. 1,1 million besøgende kunder, som samlet har afleveret 126.000 ton affald.

Samlet set er det over årene lykkedes at minimere de mængder, der sendes til deponi således at næsten 100 % genanvendes eller nyttiggøres til energifremstilling. Kun et par procent ender på deponi, og andelen til deponi kan kun marginalt reduceres yderligere. Det skyldes i høj grad, at der fortsat er fraktioner, som ifølge lovgivningen skal deponeres. Det gælder for eksempel fraktionerne asbest og PCB, der udgør 2/3 dele af den samlede mængde, som frasorteres til deponi på genbrugspladserne.

I 2012 lancerede ARGO døgnåbne genbrugspladser. På de døgnåbne genbrugspladser har de kunder, der er tilmeldt ordningen, adgang til pladserne 24 timer i døgnet.

Affaldsenergi

ARGO driver Roskilde kraftvarmeværk, der består af to kraftvarmeproducerende enheder. Teknisk kaldes enhederne ovn 5 og Energitårnet (ovn 6). De 2 første ovnlinjer (1 og 2) er skrottet og ovnlinjerne 3 og 4 står overfor skrotning. Ovn 5 blev taget i brug i 1999, mens Energitårnet blev taget i brug i slutningen af 2013. Begge enheder har høj energieffektivitet og lave emissioner. Ovn 5 udnytter cirka 85 % af al den energi, der er i affaldet, mens Energitårnet nærmer sig 100 % med røggaskondensering. Det samlede anlæg er miljøgodkendt til at behandle 350.000 ton affald om året.

I ARGO’s samlede opland – de ni ejerkommuner – blev der i 2013 genereret ca. 240.000 ton affald, der ikke kunne genanvendes, og som derfor blev udnyttet til energi. Den ene halvdel var dagrenovation, mens den anden var fra erhverv.

Deponi

ARGO ejer tre deponier; Køge, Hedeland og Audebo. Deponierne i Køge og Hedeland blev lukket ned i 2009, mens Miljøcenter Audebo i Holbæk fortsat har et aktivt deponi. Der skal føres kontrol med de lukkede deponier 30 år efter nedlukningen, så de nedlukkede deponier er fortsat ARGO ́s ansvar.

Miljøcenter Audebo i er mere end et traditionelt deponi. På miljøcenteret omlastes dagrenovation, ligesom brændbart affald, gips, jern, trykimprægneret træ og plast neddeles og omlastes. Samtidig neddeles haveaffald til ca. 25 procent biomasse og 75 procent bagharp, som bliver kørt direkte ud til landbrugsproduktion, hvor det bliver brugt til jordforbedring. Biomassen omdannes til energi på Kraftvarmeværket i Roskilde.

I 2013 indførtes sortering af det affald som modtages til deponering på Miljøcenter Audebo. Den ekstra sortering har givet flotte resultater. Allerede det første år lykkedes at genanvende eller energiudnytte halvdelen af den mængde affald, som kunderne leverer til deponi.

Argo
Håndværkervej 70
4000
Roskilde
46347500