Affaldsenergianlæg bliver stadig mere effektive

Nyhed

Årets benchmarking af affaldsenergi dokumenterer, at det går godt, faktisk særdeles godt i den danske affaldsenergisektor. Energiudnyttelsen har aldrig været højere. Der er styr på miljøudledningerne. Og taksterne falder samtidig med, at affaldsmængderne falder, hvilket er udtryk for en generel effektivisering af sektoren.

Reno nord - affaldsenergi

Noget af succesen hænger sammen med, at energien fra anlæggene udnyttes mere end nogensinde. Hvor man for fem år siden kølede over 5 % af energien væk, er dette blevet bragt ned på under 1,4%. En bedre energiudnyttelse forbedrer økonomien i anlæggene og bidrager positivt til virkeliggørelsen af de ambitiøse danske klimamålsætninger.

Her er koblingen til fjernvarmesektoren afgørende og stærkt medvirkende til, at de danske affaldsenergianlæg er konkurrencedygtige i forhold til udenlandske anlæg. Og det selvom man i Danmark egentlig er bagud på point fra starten, idet anlæggene er pålagt at betale en høj afgift, og konkurrenterne i udlandet er afgiftsfritaget.

195 mio. kr. ekstra i statskassen
Årets benchmarking viser også andre interessante sammenhænge. Eksempelvis steg brugernes betaling af afgifter til staten med ca. 195 mio. kr. i 2013. En stigning på intet mindre end 17 % i forhold til året før. Tallet er særdels interessant, idet det i forbindelse med kommuneaftalen er aftalt, at affaldsenergisektoren skal spare 200 mio. kr. frem mod 2020 til gavn for borgere og virksomheder.

"Det er da værd at bemærke, at staten allerede har opkrævet ekstra afgifter, der svarer fuldstændig til det beløb, som sektoren er blevet pålagt at spare", siger Jacob H. Simonsen direktør for Brancheforeningen Cirkulær.

Faktisk er affaldsenergianlæggene blevet noget af en gylden afgiftsmaskine for staten. Der blev opkrævet afgifter på intet mindre end 1,3 mia. kr. Til sammenligning kostede det ca. 954 mio. kr. at behandle alt brandbart affald i Danmark. Borgerne betaler således væsentligt mere i afgifter til staten, end det de samlede affaldsskakter, som der er opkrævet for at løse opgaven.

Kontakt

hanne johnsen
Specialkonsulent
2347 2678