Ny undersøgelse: Danskerne er vilde med at sortere

Pressemeddelelse

Komfort, pengepung og miljøgevinst er styrende for, om danskerne vil sortere mere affald. For danskerne vil have, at sorteringen skal være nem, gøre gavn og ikke koste ekstra. Det er således ikke kun hensynet til miljøet, der vejer tungt, når danskerne fremover skal til at sortere mere.

Affaldstyper

Danskerne er vilde med at sortere affald i hjemmet. Det viser en ny undersøgelse af danskernes holdninger og værdier til affaldssortering, foretaget af analysevirksomheden DARE2 for Brancheforeningen Cirkulær.

I dag sorterer hovedparten af danskerne papir, pap og glas i hjemmet. Fremover vil regeringen med sin ressourcestrategi have, at borgerne også skal sortere metal, plastic og den organiske del af affaldet i form af bl.a. papiremballage, madrester og kartoffelskræller.

Mere end otte ud af ti danskere er åbne over for flere skraldespande i husstanden end i dag, hvis de kan få det, som de vil have det, og knap otte ud af ti mener endda, at vi sorterer for lidt.

”Det er meget positivt, at et så stort flertal af danskerne gerne vil sortere mere. Det er afgørende, at vi får danskerne med, for borgerne skal løfte en stor del af opgaven, når vi fremover skal have endnu mere ud af ressourcerne i affaldet”, siger Jacob Hartvig Simonsen, direktør i Brancheforeningen Cirkulær.

Sorteringen skal være nem og gøre gavn

Danskerne har klare forventninger til resultatet af den ekstra indsats ved skraldespanden. Danskerne lægger særlig vægt på, at sorteringen skal være nem, uden at de mister komfort og frihed i hjemmet. Bl.a. må sortering ikke være ulækker eller give lugtgener, og affaldsspandene skal være pæne og passe ind i hjemmet. Samtidig viser undersøgelsen, at sorteringen skal have tydelig effekt, idet knap otte ud af ti danskere gerne vil sortere mere, hvis de ved, at det gør en forskel.

I kommunerne har man i dag en række erfaringer med at tilpasse sorteringen til borgerne, og derfor bliver udveksling af ideer og best practise afgørende for at kunne imødekomme borgernes forventninger.

”I kommunerne og affaldsselskaberne har vi gode erfaringer med, hvordan vi imødekommer borgernes behov, når det gælder genbrug og sortering. Disse erfaringer vil vi udveksle og udfordre, sådan at vi udvikler de bedste løsninger med borgerne i centrum”, siger formand i Brancheforeningen Cirkulær, Ove E. Dalsgaard.

Sortering skal kunne betale sig

Også prisen er afgørende for danskerne. Syv ud af ti vil ikke betale ekstra for at sortere mere. Samtidig har danskerne svært ved at forlige sig med, at de skal betale mere for at gøre en ekstra indsats. Ca. halvdelen forventer oven i købet at spare penge, hvis de skal sortere mere.

”Vi kan se, at økonomi og miljø hænger uløseligt sammen for danskernes lyst til at sortere. Der skal derfor være stor sikkerhed for, at sorteringen gør en forskel for både miljøet og samfundsøkonomien, for at vi får danskerne med ombord, når vi fremover skal sortere mere”, siger Jacob Hartvig Simonsen.

Regeringens ressourcestrategi bliver fremlagt af Miljøminister Ida Auken senere i dag.