Vestforbrænding vinder Verdensmålspris

Nyhed

Vestforbrænding modtager Brancheforeningen Cirkulærs verdensmålspris for sit HaloSep-anlæg, der omdanner flyveaske, et restprodukt fra energiudnyttelse af affald, til genanvendelige metaller, vejsalt og renset aske.

verdensmaalpris-vestforbraending-affald2022

Steen Neuchs Vedel modtog Verdensmålsprisen til Affald 2022, hvor deltagerne stemte om, hvem af de tre nominerede, der skulle have prisen. Foto: Brancheforeningen Cirkulær.

Brancheforeningen Cirkulærs verdensmålspris går i år til Vesforbrænding for selskabets HaloSep-anlæg – verdens første fuldskala-anlæg, der kan sortere ressourcer ud af den flyveaske, som dannes, når røgen fra energiudnyttelse af restaffald renses.

Anlægget er bygget på Vestforbrændings affaldsenergianlæg i Glostrup i samarbejde med det private affaldsselskab Stena. Her skal 13.000-15.000 tons flyveaske hvert år omdannes til genanvendelige metaller, vejsalt og renset aske. I dag er flyveaske farligt affald, som er dyrt og omstændigt at håndtere.

Steen Neuchs Vedel, direktør for Vestforbrænding, modtog prisen på Affald 2022, Brancheforeningen Cirkulærs årsmøde, hvor deltagerne stemte om, hvilken af de tre nominerede, der skulle modtage prisen og verdensmålspokalen.

”Tusind tak! Jeg bliver helt glad i låget over at vi får Verdensmålsprisen. Det har været en lang proces, og en stor tak til medarbejderne, både hos os i Vestforbrænding og vores samarbejdspartner hos Stena – ligesom vores bestyrelse skal have tak for at sige ja til det her visionære – men også komplicerede – projekt,” sagde Steen Neuchs Vedel.

HaloSep-projektet er et godt bevis på innovation og søgen efter fremtidssikrede løsninger - som taler ind i mange verdensmål, herunder mål 15 - Livet på land, samt 17 - Partnerskab for handling, da det etableres sammen med en privat partner.

”Vores fælles ønske har været at få mere ud af restprodukterne fra affaldsenergi-processen. Og vi har hidtil ikke kunne løse problemet med flyveaske, som er blevet sendt til særlig deponering i norske fjelde og i gamle miner i Tyskland. Det var vi bare nødt til at gøre noget ved. Vores testkørsler har vist rigtig gode resultater, og min forventning er, at det her vil vi se i fremtiden på mange flere affaldsenergianlæg,” sagde Steen Neuchs Vedel.

Vigtigt med partnerskaber

Udover Vestforbrænding var også initiativer fra Argo og Nomi4s nomineret – og fælles for dem alle har været, at samarbejde og partnerskaber, i relation til verdensmål nr. 17, er en afgørende drivkraft.

ARGO var nomineret for sit samarbejde med særligt private affaldsindsamlere under Affalds- og Ressourceindustrien om at styrke udsorteringen af erhvervsaffald til genanvendelse.

Og Nomi4s for sine materialegenbrugslagre, hvorfra skoler og institutioner i ejerkommunerne Holstebro, Struer, Lemvig og Skive kan hente materialer og udstyr, indsamlet på genbrugspladser, til kreative projekter og læring i undervisningen.

”Hvis vi skal have mere genbrug, så skal vi også have børnene med,” fortalte formand for Nomi4s Bente Østergaard – der selv er skolelærer, og ofte bruger muligheden for at få materialer til undervisningen fra lagrene.

”Det kan være svært for skolelærer at få nok af et eller andet materiale til et projekt – så er det fantastisk at kunne have det her samarbejde med Nomi4s. Vi har på min skole et forløb, hvor eleverne skal lære at reparere cykler, som kommer fra materialegenbrugslagrene,” fortalte Bente Østergaard.

Også direktør Trine Holmberg fra ARGO betoner samarbejde og partnerskabstilgangen som afgørende element i arbejdet med mere genanvendelse af erhvervsaffald. Den første kortlægning fra Argo viser, at omtrent 50 % af de ca. 100.000 tons erhvervsaffald, energianlægget i Roskilde modtager, har genanvendelsespotentiale.

”Det kræver samarbejde at få potentialet indfriet, og jeg vil gerne kvittere for samarbejdet med de private affaldsindsamlere for at være med. Det er en stor fælles indsats, vi meget gerne vil brede til andre områder – også gerne fortælle om til andre affaldsselskaber,” sagde Trine Holmberg.

Bedre rammer for OPP

Brancheforeningen Cirkulær har længe argumenteret for gode rammer nationalt for offentlig-private partnerskaber, og i de nominerede projekter både i år og tidligere år vidner i det hele taget om, at hele den kommunal affaldssektor i den daglige drift er dybt fokuseret på et godt samarbejde på tværs af aktører.

”Jeg er meget glad for, at alle de nominerede projekter tager udgangspunkt i partnerskaber. Når vi i det offentlige samarbejde med private og andre dele af samfundet – f.eks. undervisningsinstitutioner – så spiller vi hinanden bedre. Det mener jeg, kan være Danmarks styrkeposition indenfor cirkulær økonomi, og jeg ville ønske, at Folketinget blev mere opmærksomme på det her, og gjorde det til det drivende mål for måden, vi skruer sektoren sammen på,” sagde Mads Jakobsen, formand for Brancheforeningen Cirkulær, afslutningsvis, inden alle projekter fik velfortjente klapsalver fra salen.

Kontakt

Niels Toftegaard
Kommunikationschef
2633 0462