Skraldemænd- og kvinder skal behandles ordentligt

Debat

Langt de fleste mennesker har forståelse for, at store mængder sne forhindrer afhentning af affald. Men desværre er vreden over manglende tømninger i nogle tilfælde kammet over, og gået ud over skraldefolk og kundeservicemedarbejdere. Det er ikke i orden, skriver Cirkulær, Verdis og 3F i et fælles opråb i Avisen Danmark.

Skraldebil-sne

Skraldefolk ligger i toppen af arbejdsulykkesstatistikker. Sne er en særlig udfordring, der gør det farligt at tømme affaldsspande.

Af:
Jens Bomann Christensen, direktør i Brancheforeningen Cirkulær
Stefan Olin, direktør i Verdis A/S
Jan Villadsen og Lydia Callesen, gruppeformænd for hhv. 3F Transport og 3F Offentlig Gruppe

Snevejret – og for så vidt også regnvejret – over Danmark denne vinter har mindet alle om, at naturens kræfter er svære at kæmpe imod. For os i affaldsbranchen kan det være decideret farligt. Derfor har mange borgere og virksomheder oplevet, at de ikke fik tømt skraldespande til tiden.

Langt de fleste mennesker har forståelse for, at skraldemænd- og kvinderne ikke kan hente affald, når de risikerer brækkede arme og ben på de sne- og isglatte veje og fortove. Medarbejderne ligger i forvejen i toppen af statistikkerne over arbejdsulykker.

Desværre er der også nogle mennesker, der er blevet så vrede over ikke at have fået tømt skraldespande som normalt, at det har ført til både verbale og fysiske overgreb på skraldefolkene samt medarbejderne i kommunernes kundeservice. Det er slet ikke i orden.

Vi forstår til fulde, at det kan være irriterende, når skraldespanden ikke bliver tømt planmæssigt, og man i stedet skal opbevare poser og plastikemballage andre steder, hvor man egentlig ikke gider have det. Men faktisk er det lige så irriterende, at vi ikke kan udføre vores arbejde normalt – for det betyder ekstra lange arbejdsdage, når sneen er væk.

Vi kan ikke understrege nok, at vi tager afstand fra, at man lader sine frustrationer kamme over og blive til selvtægt. Skraldefolkene tømmer flere hundrede affaldsbeholdere og går markant mere end de anbefalede 10.000 skridt på en arbejdsdag. Det er usædvanligt tungt og hårdt arbejde, og derfor skal vi passe på dem, så de kan holde til et helt arbejdsliv.

Vores fælles opfordring er derfor at vise respekt for landets skraldemand- og kvinder, og sige tak til dem for at tage sig af det affald, de fleste mennesker helst ikke selv har lyst til at rode med.

Indlægget er bragt i Avisen Danmark 10. februar 2024.

Kontakt

Niels Toftegaard
Kommunikationschef
2633 0462