Ny hjemmeside om farlige stoffer i gamle byggematerialer

Nyhed

Vores huse og bygninger indeholder stadig farlige stoffer, der gemmer sig i byggematerialerne. De giver arbejdsmiljøproblemer under renovering og nedrivning. Det sætter branchefællesskabet for arbejdsmiljø i byggebranchen (BFA Byg) fokus på med to kampagner - Asbesthuset og Renover Sikkert.

renover sikkert og undgå stoffer i byggeaffald

Renover Sikkert-huset viser, hvor i bygninger man kan støde på skadelige stoffer, som f.eks. PCB, bly og tungmetaller, asbest og gammel mineraluld. Foto: Renover-sikkert.dk

Ansatte i affaldssektoren, der håndterer byggeaffald fra renovering og nedrivning af ældre bygninger, kan blive udsat for sundhedsskadeligt støv, fibre og dampe fra gamle byggematerialer, når affaldet læsses af eller komprimeres.

Det kan være:

  • PCB og klorerede paraffiner i fugematerialer
  • Bly og andre tungmetaller i maling og inddækninger
  • Gammel mineraluld brugt som isolering
  • Asbest i tagplader, vægbeklædning, fliseklæb, rørisolering m.m.

Derfor har Branchefællesskabet for arbejdsmiljø i Bygge- og Anlæg i samarbejde med Branchefællesskabet for arbejdsmiljø Transport, Service, Turisme og Jord til Bord lanceret en ny hjemmeside – www.renover-sikkert.dk – hvor man på en visuel og overskuelig måde kan finde oplysninger om stofferne og de byggematerialer, hvor de forekommer.

Oplysninger kan bruges, når man skal risikovurdere forholdene, der hvor man arbejder, og træffe sikkerhedsforanstaltninger mod udsættelse.

Også relevant for borgere og håndværkere

En ting er arbejdsmiljøet for ansatte på genbrugspladser, modtageanlæg og deponier – noget andet er, hvordan borgere og håndværkere håndterer byggeaffaldet både ved renoveringen/nedrivningen og når det afleveres på genbrugspladsen.

Her kan kommuner og affaldsselskaber bidrage til at øge vidensniveauet – gennem kommunikationskanaler og i dialogen mellem genbrugsvejlederne og brugerne på genbrugspladserne.

Find inspiration på renover-sikkert.dk/formidling/

Asbest-huset er opdateret

De to BFA’er har også opdateret sitet www.asbest-huset.dk, der målrettet beskriver, hvor man finder asbest i bygninger. For det er ikke kun i tagplader.

Besøg Asbest-huset.

Kontakt

Niels Toftegaard
Kommunikationschef
2633 0462
Nana Winkler
Specialkonsulent
7231 2075